Проблема ваги так чи інакше турбує більшість жінок. Але під час вагітності вагою жінки активно цікавляться ще й лікарі, і численні співчуваючі. «Їж, їж. Тобі тепер за двох намагатися треба! », — люблять повторювати жалісливі знайомі, підкладаючи ласий шматочок. «Не за двох, а для двох», — виправляють медики. І жінки з цим згодні. Ось тільки це «для двох» майбутні мами і лікарі часто розуміють по-різному.
«Врешті-решт, вагітність — не хвороба, а природний для жінки стан! Так що їж все, що хочеться — дитина буде здоровіше. Більше набиреш, і дитину народиш побільше », — наставляють жінку досвідчені тітоньки. «Якщо хочеш після вагітності фігуру зберегти, намагайся їсти поменше: дитина своє і так візьме, а ти після пологів стрункою станеш», — шепочуть на вухо подруги.
Вагітність — це й справді не хвороба, а цілком природний для жінки стан. Може і не потрібні в цей час якісь спеціальні дієти, особливий режим харчування?
По-перше, від правильності харчування жінки залежить гармонійність розвитку плода, а значить і здоров’я малюка в майбутньому, і самопочуття самої жінки: наявність або відсутність токсикозів і анемії, перебіг пологів і повноцінна лактація надалі. По-друге, під час вагітності в організмі жінки відбуваються значні зміни, і в тому числі перебудова обмінних процесів. Інтенсивність основного обмінного процесу в цей час зростає в середньому на 10% і загальні енергетичні витрати перевищують 2500 ккал на добу. І причин тому кілька: це і підвищене споживання кисню, і активність плоду, додаткових витрат енергії вимагають зростання плоду і плаценти, матки і молочних залоз. Звичайно, все це повинно відобразитися на режимі харчування майбутньої мами.
Як правило, занадто швидке збільшення ваги жінки говорить про наявність набряків в міжклітинному або внутрішньоклітинному просторі. Збільшення рідини в міжклітинному просторі видно відразу: опухлі руки і ноги, обличчя, повіки і т.д. При цьому відбувається здавлювання тканин у вагітної жінки і плоду. Але є набряки не видимі зовні. Однією з ознак «внутрішньоклітинних набряків» може бути відчуття сухості на мові. В цьому випадку страждають клітини, в тому числі і дитини. Чим небезпечні «внутрішньоклітинні набряки»? На обмеженому просторі, наприклад, в печінці, знаходиться певна кількість клітин. Клітини починають набрякати — збільшуватися в розмірах, але при цьому орган свій обсяг не змінює. В результаті, такі набряки можуть призвести до травми органу.
Взагалі набряки в другій половині вагітності зустрічаються у 10-15% жінок і, на жаль, часто супроводжуються порушеннями діяльності судинної і нервової систем, змінами функції нирок, плаценти, порушенням обміну речовин тощо. В кінцевому підсумку це може призвести до гестозам, порушень роботи внутрішніх органів майбутньої мами і плоду.
Як правило, до кінця вагітності здорова жінка набирає 8-12 кілограм. При цьому на плід доводиться в середньому 3.5 кілограма. Ще близько 900 г. дають матка і навколоплідні води, маса молочних залоз збільшується в середньому на 400 м, збільшення об’єму циркулюючої крові і міжклітинної рідини — 1.2-1.8 кілограм, і лише 1.6 кілограм припадає на збільшення жирових і інших запасів материнського організму. Природно, вага набирається не в один день, а поступово, хоча і не зовсім рівномірно протягом вагітності. Зазвичай в першому триместрі надбавка у вазі складає близько 1.5 кілограм, у другому — 5 і в третьому триместрі — 4. Якщо жінка принципово не вкладається в цю схему, якщо надбавка у вазі відбувається стрибками: протягом тижня ви додали більше 400 м або, навпаки, ви не додали ні граму — все це і повинно насторожити лікаря. Жінка і дитина — це не гумові груші, які можна швидко надути або спустити. Наростання ваги має йти поступово.
При патологічної набирання ваги, відсутності набряків, помітних зовні, проводяться додаткові дослідження, спрямовані на виявлення «прихованих набряків».
Як на практиці виглядає раціональне харчування вагітної жінки?
У першій половині вагітності значних і принципових змін в харчуванні немає. Але потрібно пам’ятати, що саме в цей час, до 12-15 тижні відбувається закладка всіх життєво важливих органів плода. Тому дитину потрібно забезпечити білками, необхідними йому вітамінами і мінеральними речовинами. Найбільш оптимально чотириразове харчування.
У другій половині вагітності дитина починає активно зростати, і йому потрібні білки — будівельний матеріал. Збільшується потреба в солях кальцію, калію, натрію, заліза, міді, фосфору, йоду тощо. Недолік цих солей відбивається на розумовому і фізичному розвитку дитини. А ось недостатнє надходження в організм кальцію небезпечно в першу чергу для самої жінки: необхідну норму дитина може отримати і з організму матері. При нестачі кальцію у жінок руйнуються зуби, з’являються болі в м’язах, суглобах. У другій половині вагітності найкраще харчуватися 5-6 разів на день. При цьому на сніданок має припадати близько 30%, всіх вживаних за день калорій, на другий сніданок — 55%, на обід — 40%, на полуденок — 5% і на вечерю — 10%. Дуже поширена помилка — їжа на ніч. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше 2-3 годин до сну. У першій половині дня краще вживати м’ясо і рибу, які, як відомо, довше перетравлюються. А в другій половині краще молочна і рослинна їжа: сирники, овочі, сир, запіканки і т.д. Зразковий денний раціон харчування жінки в другій половині вагітності виглядає так: 3 склянки молока, 120-180 м їжі, багатої білками, в тому числі м’ясо, птиця, риба, бобові, горіхи, 120-180 м кисломолочних продуктів, у тому числі сиру; 60-120 м фруктів, 90-150 г. овочів, 180-330 м макаронних виробів, каш і хліба, 1 яйце і зовсім трохи солодощів, вершків, сметани або вершкового масла.
Звичайно, це лише загальні рекомендації. У кожному конкретному випадку лікар складає раціон індивідуально в залежності від зростання і конституції жінки, від наявності супутніх екстрагенітальних захворювань (таких як ожиріння, холецистит, виразкова хвороба, пієлонефрит і т.д.), характеру перебігу вагітності, від трудової діяльності і багато чого іншого. Так, наприклад, при надмірній масі тіла намагаються скоротити прибавку у вазі за рахунок зниження калорійності їжі, тобто зменшуючи в раціоні кількість вуглеводів і жирів. Жінкам же зі зниженою масою навпаки, калорійність підвищують, але зберігаючи співвідношення основних інгредієнтів.
Потреба у вуглеводах найкраще задовольняти за рахунок продуктів, багатих рослинною клітковиною. Це може бути хліб грубого помелу (але тільки в невеликих кількостях), овочі (в ідеалі, найулюбленішим вашим блюдом повинні стати гарбуз і кабачки, моркву, буряк і капуста), фрукти (в першу чергу яблука, груші, хурма), ягоди ( перевагу краще віддавати тим видам, які ростуть в Сибіру) — вони містять не тільки вуглеводи, а й багаті вітамінами, мікроелементами і мінеральними солями. Бажано, щоб 50% білка в раціоні вагітної становили білки тваринного походження (м’ясо, риба, молочні продукти, яйце) і 50% — рослинного (хліб, крупи, овочі). Жири — це дуже важлива частина раціону, енергетичний резерв вашого організму. Такі важливі для здоров’я вітаміни, як А, Е, К, Д засвоюються нашим організмом тільки з жирами. Бажано, щоб до 40% всіх уживаних жирів доводилося на жири рослинного походження: кукурудзяна, оливкова або соняшникова олія. Особливо варто відзначити вітаміни. Потреба в них у період вагітності зростає в два рази. Починаючи з 14 тижнів краще обмежити вживання кондитерських виробів, цукерок, варення та інших солодощів. В цей час ви можете собі дозволити не більше 40-50 г цукру на добу. Варто обмежити і вживання солі в першій половині вагітності до 10-12 м на добу, у другій — до 8, а в останні два місяці — до 5-6. Рідина рекомендується вживати 1-1.2 літра в день. При проблемах із зайвою вагою краще пити не просту воду, а чаї, відвари і компоти з легким сечогінним ефектом. Наприклад, відвар шипшини.
Вегетаріанство при вагітності просто протипоказано, як і будь-яке незбалансоване харчування. Діти у жінок з такою дієтою, як правило, народжуються астенічним, худим, таких дітей називають гіпотрофіками і відносяться до групи часто хворіючих дітей. Всі дуже маленькі або навпаки, дуже великі діти вважаються проблемними.
Так що їжте на здоров’я собі і малюкові!