Нерідко у жінок, які очікують малюка, виявляється недостатня кількість гемоглобіну в крові. Відразу панікувати не варто — це часто зустрічається у вагітних. Але і розслаблятися не можна, особливо, якщо дефіцит істотний. Це може відбитися і на самопочутті мами, і на стані плода. Зокрема, жінка може відчувати слабкість, стомлюваність, вона стає більш дратівливою, її може почати турбувати безсоння і часті головні болі.
В першу чергу, слід подумати над причиною зниження гемоглобіну. Усунувши її, вагітна жінка виконає половину завдання.
Можливі причини зниженого гемоглобіну:
Наша клініка надає можливість скористатися новою програмою ведення вагітності з обмінної картою, що включає в себе всі послуги, що надаються в жіночій консультації. Завдяки цій програмі кожна майбутня мама може бути абсолютно спокійна і впевнена в тому, що її вагітність спостерігатимуть в максимально комфортних умовах.
Перший метод
Медикаментозний. Ваш гінеколог напевно призначить препарат, що містить залізо. Однак, залізовмісні ліки підходять не всім — їх основний побічний ефект полягає в тому, що вони можуть викликати запор. У цьому випадку буде потрібно змінити препарат.
Другий метод
Доповнює перший, а може навіть замінити його. Складається він в коригуванні раціону харчування. Продукти, в яких міститься багато заліза, необхідно вживати щодня. Недолік гемоглобіну можливо заповнити за допомогою червоного м’яса, це — загальновідомий факт. Не менш відомий в цьому відношенні гранат — ласувати цим фруктом дуже корисно, особливо — під час вагітності. Але це тільки лідери великого «хіт-параду», в якому чимало учасників.
З низьким гемоглобіном допоможуть впоратися такі продукти, як гречана каша, квасоля, паростки пшениці, гранат, яблука, абрикоси, буряк, волоські горіхи, кавун, диня, ікра. Перевага віддати слід все ж продуктів тваринного походження, так як саме з них залізо найкраще засвоюється в організмі.
Під час боротьби за підвищення гемоглобіну в крові постарайтеся обмежити молочні продукти, так як кальцій заважає залозу засвоюватися в організмі (але повністю відмовлятися від них не варто). Також слід уникати чаю та кави в раціоні. Якщо ж у вагітної низький тиск, яке підвищується за допомогою чашки кави — то варто зважити, що на даний момент важливіше, проконсультувавшись з лікарем.
А ось вітамін С, навпаки, стане вашим помічником, адже він сприяє тому, щоб залізо засвоїлося по максимуму. Так що, цитрусові і соки з них, а також відвар шипшини тепер ваші вірні друзі!
А ще під час вагітності не забувайте якомога частіше бувати на свіжому повітрі! Обов’язково висипайтеся і, по можливості, виконуйте помірні фізичні вправи. Це важливо для процесу кровотворення і загального самопочуття.