Поділитися з друзями:
Значимість материнства складно переоцінити. Будь-яка розсудлива жінка, яка мріє стати мамою, коли дізнається про свою бажаної вагітності, то тут же починає турбуватися про майбутню дитину і про його здоров’я. Одним з важливих питань при цьому є питання про харчування під час вагітності.
Раціон харчування при «цікавому» положенні на перших порах, за великим рахунком, нічим не відрізняється від раціону звичайної людини – і там, і тут на першому місці стоїть збалансованість споживання білків, жирів і вуглеводів, одержуваних з продуктами харчування.
Але при вагітності все ж вводиться ряд обмежень і пропонується вживання рекомендованих продуктів, щоб забезпечити правильний розвиток плоду і поява на світ здорову дитину. Так, наприклад, з раціону майбутньої мами виключається алкоголь. Втім, категоричність цієї заборони неоднозначна, деякий лікарі дозволяють вживання невеликої кількості неміцного алкоголю (червоного вина, наприклад), однак, і тут все залежить від терміну, на якому знаходиться майбутня мама.
Крім цього, накладається ряд обмежень на споживання страв із сирого м’яса (шашлик, бастурма, шаурма і т.п.), маринованої риби, копченого м’яса, страв з вмістом сирих яєць (гоголь-моголь) і молочних продуктів з сирого молока.
Майбутній мамі варто звертати увагу на свіжість продуктів, і якщо в чомусь вони виглядають підозріло, краще не ризикувати і не вживати їх.
Тепер поговоримо про продукти, вживання яких рекомендується в першу чергу. Оскільки жінка виношує майбутньої дитини, то і харчування має бути розраховане на двох. Правда, не варто розуміти вираз буквально і збільшувати обсяги їжі в два рази, аж ніяк, просто необхідно збільшити споживання продуктів, що містять важливі мінерали, мікроелементи і вітаміни, які беруть участь в процесі розвитку плоду. До таких продуктів відносяться:
- свіжі овочі та фрукти, що містять вітаміни, особливо – морква (вітаміни групи В, А, Е, С, К, РР), болгарський солодкий перець (вітаміни Е, С, P і, РР), шпинат (вітаміни А, Е, фолієва кислота (В9)), томат (лікопін – антиоксидант), банани (цинк і калій) і яблука (залізо, марганець, магній, фосфор і калій);
- вівсяна крупа, сприяє травленню і коричневий рис, багатий амінокислотами;
- свіжі ягоди: полуниця, малина, ожина, що сприяють підвищенню імунітету.
Задати питання на тему